Cu totii stim cat de importanta este cina de Craciun, cand ne adunam cu totii in jurul mesei, povestim, mancam, ne amintim, simtim din nou caldura din sanul familiei de care viata ne obliga uneori sa ne indepartam. Printre preparatele traditionale romanesti, recunoscute si peste hotare pentru savoarea lor, se remarca retele din carne de porc. Alaturi de toba si caltabos, carnatii de casa sunt mancaruri de Sarbatori consumate de romani cu mare placere si uneori in exces.

Retete din carne de porc : carnatii de casa

Tot ce va trebuie pentru a prepara gustosii carnati de casa, este : carnea de porc de la gat, pulpele din fata, alte bucati, sare, piper, coriandru, enibahar, usturoi, supa de carne, mate de porc pentru impachetare.

Mod de preparare :

Carnea se da prin masina si se pune intr-un lighean. Se adauga sare, piper, coriandru pisat, enibahar si zeama strecurata de la un mujdei de usturoi. Se ia putina supa de carne, din zeama in care fierbe capul porcului pentru toba sau se face special, in acest scop, putina supa. Se piseaza o capatana de usturoi si se pune intr-un vas, impreuna cu supa fierbinte.

Aceasta zeama strecurata, se pune putin cate putin in carne, care se framanta cu mainile. Se spala bine matele, se rad pe dos si se lasa sa stea in apa rece. Se pregateste masina de tocat; se scot cutitul si sita, se pune tubul de umplut carnati, se trage matul, incretindu-l, adica strangandu-l tot pe tub. Se pune carne in masina. Cu mana stanga se tine matul de la capat, se invarte manivela si carnatul incepe sa se umple. Se rasuceste, se intrerupe carnatul si apoi se continua. Astfel se da carnatului lungimea dorita, de obicei cam de 15 cm. Cand carnatii de casasunt gata, se pun la zvantat, pe o bara de lemn, in aer liber. Se servesc fie proaspeti, fie fripti in tigaie, sau se pun la afumat.

Alte preparate romanesti pentru mese speciale

Preparatele traditionale dau fiecarui Craciun farmecul specific. Alaturi de bradul impodobit, retetele din carne de porcsunt semnul ca a sosit vremea sa renuntam la post si sa ne infruptam din bucatele mult asteptate.

Categories: Sfaturi pentru gatit

Lasa un comentariu

Ultimele retete

Chiftele de vita la cuptor

Chiftele de vita la...

Posted on Jan - 7 - 2014

0 Comment

Sos dulce-picant

Sos dulce-picant

Posted on Jun - 2 - 2013

0 Comment

Sarmale cu carne de porc si miel  – Retea speciala pentru masa de Paste

Sarmale cu carne de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Miel in crusta de fistic si menta – Meniu de Paste frantuzesc

Miel in crusta de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Ultimele articole

Retete de prajituri rapide

Posted on Jan - 23 - 2015

0 Comment

Retete de prajituri de...

Posted on Jan - 22 - 2015

0 Comment

Retete prajituri diabetici

Posted on Jan - 21 - 2015

3 Comments

Baruri, Restaurante & Hoteluri

Osteria Roma

Posted on Aug - 16 - 2012

0 Comment

Vialux

Posted on Aug - 27 - 2012

0 Comment

Don Nico

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment

Queen Caffe

Posted on Aug - 25 - 2012

0 Comment

Antique Cafe

Posted on Aug - 21 - 2012

0 Comment