Virtutile terapeutice ale verzei – acest aliment atat de comun pentru noi – sunt cunoscute inca din antichitate, ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sunt de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala.

Varza este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.

Aceasta leguma de iarna este unul dintre medicamentele naturiste cu actiune anticancerigena, dovedita de cercetarile medicale.  Exista patru varietati de varza valoroase din punct de vedere medical: varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles si varza creata.

Varza este o leguma cu un continut caloric foarte scazut, ea avand in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sunt constituite in primul rand din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurand printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.

Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.  200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.

Mare continut in minerale

Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sunt capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).

Proprietati terapeutice

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.

Caracteristicile verzei:

  • Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor
  • Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante
  • Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule
  • Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurind eliberarea toxinelor
  • Este aperitiva si antidepresiva. Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca melancolia. Fiind foarte bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece.
  • Alte proprietati: antidiareica, antiscorbutica, antiseptica, depurativa.
  • Contine un pricipiu hipoglicemiant, care face sa fie recomandata in regimul pentru diabetici.

Indicatii terapeutice generale  

Gratie continutului sau bogat in vitamine, saruri minerale si clorofila, varza restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii (in special varza alba). De aceea varza este recomandata in:

  • Astenii
  • Imbatrinire prematura
  • Demineralizari

Indicatii particulare:

  • Sfera cardiovasculara si sanguina: ulcere varicoase, anemie simpla
  • Sfera respiratorie: afectiuni bronho-pulmonare, TBC
  • Sfera digestiva: ulcer gastric si duodenal, colita ulceroasa
  • Sfera genito-urinara: fenomene congestive spasmodice si inflamatorii
  • Sfera ORL: angina, laringita, sinuzita
  • Inflamatii si infectii intestinale: ciroza ascitica
  • Sfera dermatologica: infectii cutanate (abcese, panaritii, furuncule, antrax) si complicatiile acestora, contuzii si rani
  • Sfera neuro-psihica: nevroza
  • Sfere diverse: insolatii, stari congestive cerebrale, nevralgii, diabet

Varza in tratamente externe

Varza se foloseste sub forma de cataplasme in entorse, nevralgii faciale, guta, abcese, furuncule, afectiuni ale gambelor (varice, flebita, arterita) si multe altele.

O cataplasma foarte utila in diverse stari congestive – hepatice de exemplu – sau dureri de origini diverse – lumbago – se prepara din 4 foi de varza, 2 cepe rase, 4 pumni de tarite si apa, cat sa le acopere. Dupa ce s-a evaporat apa, se aplica cataplasma pe zona dureroasa si se mentine timp de 2-3 ore sau toata noaptea, daca se aplica seara, la culcare.

Sursa: Perfect-Beauty – ghid online de frumusete

 

Categories: Nutritie

Lasa un comentariu

Ultimele retete

Chiftele de vita la cuptor

Chiftele de vita la...

Posted on Jan - 7 - 2014

0 Comment

Sos dulce-picant

Sos dulce-picant

Posted on Jun - 2 - 2013

0 Comment

Sarmale cu carne de porc si miel  – Retea speciala pentru masa de Paste

Sarmale cu carne de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Miel in crusta de fistic si menta – Meniu de Paste frantuzesc

Miel in crusta de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Ultimele articole

Retete de prajituri rapide

Posted on Jan - 23 - 2015

0 Comment

Retete de prajituri de...

Posted on Jan - 22 - 2015

0 Comment

Retete prajituri diabetici

Posted on Jan - 21 - 2015

3 Comments

Baruri, Restaurante & Hoteluri

Gepex

Posted on Aug - 25 - 2012

0 Comment

Antique Cafe

Posted on Aug - 21 - 2012

0 Comment

Cafe Cafe

Posted on Sep - 27 - 2012

0 Comment

The Mind

Posted on Aug - 25 - 2012

0 Comment

CAFE DU THEATRE

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment