Postata in
Se serveste la:
Fel de mancare:
Ingredients
  • Zahar - 250g
  • Mere - 8 mere golden
  • Unt - 75 g
  • Pasta brise - 350 g
Bucatarie: Timp preparare: 70 minute pentru 8 portii

Tarta tatin este un dulce clasic din bucataria frantuzeaasca, nasct la inceputul acestui secol gratie surorilor Caroiina si Stephanie Tatin ce lucrau in acea perioada la hotelul Loret-Cher in Franta. Se pare ca aceasta tarta s-a nascut “datorita” unei greseli, ca multe alte retete dealtfel. Stephanie, bucatareasa incepatoare la acea vreme, era foarte apreciata pentru gustoasa ei prajitura cu mere. Legenda spune ca intr-o zi, pe cand hotelul era plin de vanatori ce asteptau sa serveasca pranzul, Stephanie isi dadu seama ca nu pregatise inecunoscuta sa prajitura cu mere. Fara sa intre prea tare in panica, fugi in bucatarie si tapeta o tava rotunda cu unt si zahar. Puse in tava merele si le baga la cuptor. Abia dupa ce a pus tava la cuptor isi dadu seama ca uitase sa puna inaintea merelor si pasta brise. Incaodata Stephanie fu stapana pe situatie si inloc sa o ia de la capat, acoperi merele din cuptor cu pasta brise. Povestea se termina cu un final fericit: Stephanie scoase tava din cuptor, o rasturna tava pe un platou si o duse in sala unde a fost devorata in mare graba. Astfel a luat nastere Tarta Tatin. Mai tarziu , acest dulce fu adorat de celebrul restaurant Maxim’s din Paris, care o facu celebra. Astazi este unul din dulciurile cele mai cunoscute in Franta si se poate gasi in in mai toate Brasseriile frantuzesti, de la cele mai mari pana la cele mai luxoase.

Tarte Tatin - faza 1

In primul rand pregatiti pasta brise. Curatati apoi merele de coaja, scoateti cotoarele si taiati merele in sferturi (1). Luati o tava rotunda si ungeti-o bine cu unt, lasand pe fundul tavii bucatele mici de unt (2). Adaugati zaharul (pastrati cateva linguri) care va trebui sa acopere tot fundul tavii (3).

Tarte Tatin - faza 2

Asezati acum merele in tava, asa cum vedeti in imagini (4-5). Partrea cotorului trebuie sa fie asezata in sus. Puneti peste mere zaharul pastrat mai devreme si puneti al doilea strat de mere peste zahar, de data aceasta cu partea cotorului asezata catre tava (6).

Tarte Tatin - faza 3

Puneti tava pe foc iute si lasati sa se coaca pana ce zaharul se topeste si capata o culoare aurie (7). Stingeti focul si lasati sa se raceasca putin. Intre timp intindeti pasta brise si asezati-o deasupra merelor (8), acoperindu-le bine. Intepati pasta brise din loc in loc cu o furculita sau cu o scobitoare. Puneti tava in cuptorul incins in prealabil la 220oC pentru 15 minute. Cand pasta brise va incepe sa se umfle, coborati temperatura cuptorului la 180oC si continuati coptura pentru inca 15 minute. Trecut acest timp scoateti tava din cuptor, intoarceti-o repede pe un platou (9), asteptati sa se raceasca putin si … Pofta buna!

Puteti prepara Tarta Tatin si cu alte fructe precum pere, caise sau prune. In momentul servirii puteti adauga putina frisca proaspata pentru un gust mai delicat.

Se serveste la: - Fel de mancare:

Lasa un comentariu

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.