- Sare - dupa gust
- Unt - 50 g
- Ceapa - 150 g ceapa alba+1 lingurita verde tocata fin
- Cartofi - 400 g
- Supa de pui - 1 l
- Piper alb macinat - dupa gust
- Smantana - 200 ml
- Nucsoara - 1 praf
- Lapte - 250 ml
- Praz - doar partea alba 450 g
Supa crema Vichyssoise, este o crema rece pe baza de cartofi si praz, creata de Louis Diat, pe cand era chef la Ritz-Carlton in New York, in anul 1917. Anumit-o Vichyssoise in onoarea orasului Vichy, orasul cel mai apropiat localitatii isale natale, Montmarault, in Franta.
In primul rand spalati si curatati cartofii, ceapa si taiati partea verde a prazului. Tocati fin toate aceste ingrediente.
Puneti intr-un vas untul si topiti-l, adaugati ceapa si prazul tocate fin si inabusuti-le (fiind atenti sa nu se coloreze) timp de minim 15 minute.
Continuati cu prepararea Cremei Vichyssoise adaugand supa de pui si cartofii taiati marunt, sare si piper dupa gust. Amestecati bine si coaceti la foc mic timp de cel putin 30 de minute, acoperind vasul cu un capac.
Trecut acest timp, luati vasul de pe foc, mixati bine compozitia, adaugand laptele, smantana si nucsoara. Ajustati de sare daca este necesar si puneti crema obtinuta in alt vas sa se racoreasca, iar cand a ajuns la temperatura camerei, puneti vasul in frigider pentru circa 4 ore.
Serviti supa Vichyssoise rece, alaturi de crotoane de paine si ornata cu ceapa verde tocata foarte fin.
Lasa un comentariu