- Faina - 500 g
- Zahar - 1 lingurita+vanilat pentru servit
- Ulei de floarea soarelui - pentru prajit
- Sare - 1 vf de cutit
- Oua - 1 proaspat
- Apa - 150 ml calduta
- Drojdie de bere - 25 g
Vi le mai amintiti? Mie mi le facea bunica in zilele de weekend si le mancam calde cu miere sau zahar vanilat. Sunt usor de preparat iar cei mici le vor savura cu placere ca simpla gustare sau alaturi de un pahar cu lapte dimineata.
Intr-o cana puneti drojdia, zaharul (1) si o lingura de faina (2). Adaugati apa calduta si amestecati bine pana obtineti o maia omogena (3). Lasati circa 30 de minute la dospit.
Trecute cele 30 de minute, puneti faina intr-un vas incapator, adaugati oul , un varf de cutit de sare si amestecul cu drojdie (4). Amestecati bine pana ce obtineti un aluat compact dar elastic (5). Lasati-l la crescut in loc ferit de curenti de aer pentru 30-40 de minute. Isi va dubla volumul. Trecut acest timp, impartit aluatul in 2 parti egale pentru a-l lucra mai usor (6).
Intindeti aluatul cu sucitorul si taiati-l cu un cutit bine ascutit in dreptunghiuri cu laturile de 3 si 4 cm. Crestati dreptunghiurile pe mijloc (7), apoi introduceti un colt in gaura formata (8). Trageti usor si iata minciunica (9).
Facute minciunelele (10), puneti uleiul la incins si prajiti-le pe ambele laturi pana capata o culoare aurie (11-12).
Cand sunt coapte, scoateti minciunelele intr-un vas tapetat cu prosoape din hartie pentru a pierde uleiul in exces (13). Asezati-le pe un platou, presarati-le cu zahar vanilat (14) si … serviti alaturi de cei dragi.
Lasa un comentariu