Warning: Declaration of gdttWalker_Terms::start_el(&$output, $term, $depth, $args, $id = 0) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/sentora/hostdata/markupmedia/public_html/cooking_ro/wp-content/plugins/gd-taxonomies-tools/code/fnc/display.php on line 60

Warning: Declaration of gdttWalker_TermsDropdown::start_el(&$output, $term, $depth, $args, $id = 0) should be compatible with Walker_CategoryDropdown::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/sentora/hostdata/markupmedia/public_html/cooking_ro/wp-content/plugins/gd-taxonomies-tools/code/fnc/display.php on line 79
Reteta Moussaka - CooKing.Ro

Warning: Use of undefined constant this_post_id - assumed 'this_post_id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/sentora/hostdata/markupmedia/public_html/cooking_ro/wp-content/themes/Zylyz/single-recipes.php on line 19
Postata in
Se serveste la:
Fel de mancare:
Ingredients
  • Vinete – 1,5 kg
  • Vin - rosu 1 pahar
  • Carne de porc - tocata 500 g
  • Ulei de masline - 5 linguri
  • Sare - dupa gust
  • Ceapa - 2 medii
  • Usturoi - 2 catei
  • Cartofi - 500 g
  • Rosii - 500 g
  • Ulei de arahide - pentru frigere
  • Scortisoara - 1/2 lingurita praf
  • Piper - dupa gust
  • Parmezan - 100 g ras
  • Branza de oaie - 150 g rasa
  • Sos Bechameil - o portie
  • Carne de miel - 500 g tocata
Bucatarie: Timp preparare: 210 minute pentru 4 portii

Moussakaua este cu siguranta una dintre mancarurile mai cunoscute din bucataria greaca. Ingredientele de baza in aceasta reteta sunt carnea de miel, vinetele si branza. Moussakaua este realizata din straturi de vinete prajite si carne tocata de miel (sau amestec), alternate, presarate cu branza rasa. La final straturile sunt acoperite de mult sos Bechameil si se coace Mussakaua la cuptor. In cep riveste originele acestei mancari, se stie ca Moussakaua s-a nascut in insula Creta, dar a suferit si influente turcesti si arabesti.

Moussaka - faza 1

Spalati vinetele si taiati-le in felii de circa 4-5 mm grosime (1). Puneti feliile de vinete intr-o strecuratoare una peste alta si presarati-le cu sare mare (2). Puneti deasupra o farfurie si o greutate ( ex: 1 punga de 1 kg de faina) care le va presa. Asteptati cateva ore pana cand se elimina un lichid inchis la culoare si amarui. Puneti ulei intr-o tigatie antiaderenata incapatoare (3).

Moussaka - faza 2

Adaugati ceapa tocata fin , usturoiul zdrobit si rmeniti ceapa putin, apoi adaugati carnea tocata de miel si de porc (4). Coaceti la foc iute amestecand bine pana cand carnea se va rumeni, apoi adaugati vinul rosu (5) si lasati sa se evapore, dupa care sarati, adaugati piperul si scortisoara.

Lasati totul sa se coaca la foc dulce, circa 5 minute, apoi adaugati rosiile decojite si taiate cuburi (6). Acoperiti si coaceti pentru inca o ora la foc mic, amestecand din cand in cand.

Moussaka - faza 3

Intre timp curatati cartofii, taiatii in felii de circa 4-5 mm grosime si opariti-i pentru 5 minute in apa rasata (7), apoi scurgeti-i (fara sa ii rupeti pe cat posibil). Clatiti vinetele in apa rece si uscati-le tamponandu-le cu hartie de bucatarie. Prajiti vinetele (8) si pneti-le apoi pe hartie de bucatarie pentru a elimina uleiul in exces (9).

Moussaka - faza 4

In acelasi mod prajiti si feliile de cartofi si eliminati uleiul in exces (10-11). Pregatiti acum sosul Bechameil, urmarind reteta de aici (12)

Moussaka - faza 5

Puteti trece acum la asamblarea Mussakalei. Luati o tava de circa 25 X 30 cm si puneti un strat de cartofi (13). Deasupra lui puneti ½ din cantitatea de vinete prajite (14), apoi ½ din carnea tocata pregatita mai devreme (15) si intindeti-o uniform.

Moussaka - faza 6

La final presarati 2-3 linguri de branza ( parmezan si branza de oaie amestecate) (16). Repetati procedeul pentru a mai adauga un strat de vinete si carne. Puneti jumatate din branza ramasa in sosul Bechameil si amestecati bine(17). Varsati sosul Bechameil (tot) peste ultimul strat de carne (18), presarati cu restul de branza si puneti coaceti totul in cuptorul incins la 180o Cpentru circa 40-45 minute. Cand sosul Bechameil  va capata o culoare aurie, scoate tava din cuptor si lasati sa se raceasca putin. Taiati Moussakaua in 8 portii, puneti in farfurii ( pastrandu-i forma) si serviti imediat.

Avand in vedere ca Moussakaua nu este o mancare chiar usor de digerat, serviti-o alaturi de salata si/sau iaurt grecesc.

Se serveste la: - Fel de mancare:

Lasa un comentariu

Ultimele retete

Reteta inghetata cu gheata carbonica

Reteta inghetata cu gheata...

Posted on Apr - 27 - 2016

0 Comment

Chiftele de vita la cuptor

Chiftele de vita la...

Posted on Jan - 7 - 2014

0 Comment

Sos dulce-picant

Sos dulce-picant

Posted on Jun - 2 - 2013

0 Comment

Sarmale cu carne de porc si miel  – Retea speciala pentru masa de Paste

Sarmale cu carne de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Ultimele articole

Scapa de grasimea din...

Posted on Sep - 28 - 2018

0 Comment

De la pasiune la...

Posted on Jul - 5 - 2018

0 Comment

Baruri, Restaurante & Hoteluri

Bliss Coffee

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Trattoria del Mondo

Posted on Aug - 14 - 2012

0 Comment

PIzzeria Coccinella

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Cafea cu Lapte

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Chiaroscuro

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment