Warning: Declaration of gdttWalker_Terms::start_el(&$output, $term, $depth, $args, $id = 0) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/sentora/hostdata/markupmedia/public_html/cooking_ro/wp-content/plugins/gd-taxonomies-tools/code/fnc/display.php on line 60

Warning: Declaration of gdttWalker_TermsDropdown::start_el(&$output, $term, $depth, $args, $id = 0) should be compatible with Walker_CategoryDropdown::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/sentora/hostdata/markupmedia/public_html/cooking_ro/wp-content/plugins/gd-taxonomies-tools/code/fnc/display.php on line 79
Aranjarea mesei la zilele festive - CooKing.Ro

Aveți mereu emoții atunci când trebuie să aranjați masa pentru o zi onomastică sau un eveniment mai important? Iată câteva sfaturi, care sperăm noi să vă fie utile și de un real ajutor:

Așezarea veselei și tacâmurilor:

  • Farfuriile se așează în fața fiecărui oaspete. În partea stângă, lângă farfurie, se pune furculița pentru friptură, apoi cea de pește și cea pentru primul fel.
  • În parte dreaptă a farfuriei se așează întâi cuțitul de friptură, urmat de cel de pește, dacă este cazul, sau de lingura de supă.
  • Tacâmurile pentru brânză, fructe, înghețată, prăjituri se aduc pe măsură ce se servesc aceste feluri.
  • În fața farfuriei, de la stânga la dreapta, se așează paharele.
  • În partea stângă, deasupra furculițelor, se așează o mică farfurie pentru salată.
  • Șervetul pliat va fi așezat pe farfurie.
  • Dacă servim supă, poftim oaspeții la masă când supa este pusă în farfurii. Atunci șervetul și pâinea vor fi așezate în partea stângă.
  • Pentru fiecare oaspete trebuie socotit 55-60 cm de masă ca să stea comod. Nu trebuie să uităm să punem pe masă solnițe, piper. La mese mari nu se pun scobitori. Stăpâna casei va avea în fața ei coșul cu pâine și va avea grijă să servească oaspeții. Stăpânul casei se va ocupa de servitul băuturilor.
  • Schimbatul farfuriilor se va face în așa fel încât niciodată să nu rămână locul gol pe masă.

Ordinea mâncărurilor:

  • Aperitivele.
  • Supa.
  • O mâncare pe bază de legume
  • Carne sau pește, dacă servim ambele feluri, atunci în primul rând peștele și pe urmă carnea, însoțită de salată. Dacă dorim să suprimăm felul pe bază de legume, putem servi câteva legume sote pe lângă friptură.
  • Prăjitura.
  • Brânza, fructele.
  • Înghețata.
  • Cafeaua însoțită de băuturi de desert.

Aranjarea mesei la zilele festive! Ce servim și ce nu?

Într-un meniu nu trebuie să existe același aliment sub două forme. De exemplu, sufleu de spanac și spanac sote sau supă de roșii și roșii umplute, omletă cu verdețuri și lapte de pasăre.

Nu serviți la aceeași masă cartofi și orez, cartofi și macaroane, cartofi și fasole albă.

Înainte de masă se obișnuiește servirea așa-zisului aperitiv – o gustare însoțită de țuică sau altă băutură tare. El va fi compus din preparate reci, salate, sandvișuri. În nici un caz nu va fi abundent, pentru a nu ”strica” pofta de mâncare.

Băuturile potrivite pentru aperitive: țuică, mastică, rachiu, tescovină, șliboviță, vermut, cocktail- deci nu băuturi dulci. Vor fi servite în păhărele mici (în afară de vermut și cocktail, pentru care se vor întrebuița pahare ceva mai mari).

Este o mare greșeală să servim la aperitive coniac sau vișinată; acestea se servesc la sfârșitul mesei, la cafea.

Aperitivele, dacă spațiul camerei vă permite, se servesc înainte ca oaspeții să se așeze la masă. Ele vor fi prezentate în farfurii mici sau castronașe. Gazda îi va servi pe oaspeți, oferindu-le câte o farfurie și o mică furculiță (speciale pentru aperitive) din metal sau material plastic.

Pâinea care însoțește aperitivele se prezintă în coșulețe, tăiate bucăți foarte mici (sferturi de felie).

Aranjarea mesei la zilele festive! Prezentarea mâncărurilor.

Supa va fi pusă fierbinte în farfurii, ca să nu se răcească până când oaspeții se așează la masă. Castronul cu supă nu se aduce decât la mesele foarte intime. Chiar în acest caz, este mult mai practic ca gospodina să aibă lângă ea o măsuță de ajutor, pe care să-și așeze tot ce este necesar pentru servit și pe care poate sta supiera.

Friptura se așează pe un platou oval. Chiar dacă bucata de carne pregătită este mai mare decât este necesar pentru numărul de persoane, se aduce întreagă, doar cu câteva bucăți gata tăiate. Din pasăre se prezintă la masă numai bucățile bune. Sufleurile, legumele sote, legumele garnitură, budincile se prezintă pe platouri rotunde.

Salata, așezată în salatieră, se pune în farfurioare pentru fiecare oaspete în parte. Ea nu se taie cu cuțitul, deci trebuie să fie pregătită astfel ca să nu necesite întrebuințarea acestuia.

Peștele se aduce pe platouri ovale. Sosul în sosiere, sarea se obișnuiește să fie așezată în fața mesenilor. Cum nu este permis să se ia cu degetele și nici cu vârful cuțitului, trebuie să avem grijă să punem mici lingurițe speciale.

Brânzeturile se servesc pe un platou rotund și tot acolo putem pune și untul. Vând servim brânza, trebuie să avem grijă ca pe farfuria fiecărui oaspete să existe și un mic cuțit- brânza nu se mănâncă cu furculița. Se taie cu cuțitul mici bucăți, care se pun pe feliuțe mici de pâine.

Compotul este adus în castron și se servește în compotiere, cu farfurioare dedesubt și lingurițe.

Tortul se aduce la masă tăiat dinainte. Se oferă pe farfurioare speciale însoțite de lingurițe ori furculițe speciale de prăjitură.

Înghețata se pune în castronașe sau cupe. Există și lingurițe speciale pentru înghețată.

Fructele se aduc la masă aranjate estetic pe fructiere, în boluri mari de cristal, sticlă, ceramică sau în coșuri. Oaspeților li se va da farfurioare, cuțite și furculițe mici.

Dacă servim raci, la fiecare tacâm se va așeza și un bol cu apă rece pentru limpezirea degetelor.

Categories: Servirea mesei

Lasa un comentariu

Ultimele retete

Reteta inghetata cu gheata carbonica

Reteta inghetata cu gheata...

Posted on Apr - 27 - 2016

0 Comment

Chiftele de vita la cuptor

Chiftele de vita la...

Posted on Jan - 7 - 2014

0 Comment

Sos dulce-picant

Sos dulce-picant

Posted on Jun - 2 - 2013

0 Comment

Sarmale cu carne de porc si miel  – Retea speciala pentru masa de Paste

Sarmale cu carne de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Ultimele articole

Scapa de grasimea din...

Posted on Sep - 28 - 2018

0 Comment

De la pasiune la...

Posted on Jul - 5 - 2018

0 Comment

Baruri, Restaurante & Hoteluri

Barocco Bar

Posted on Sep - 27 - 2012

0 Comment

Olive Garden

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment

PIzzeria Coccinella

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Bourbon

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Cafe Cafe

Posted on Sep - 27 - 2012

0 Comment